Sistemul "2%" permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala. Este un sistem prin care cetatenii au posibilitatea sa decida in mod direct ce se intampla cu impozitele lor. afla mai multe
 
Home
Cursuri
Carti
Ghid de Bucovina
Parteneri
Linkuri utile
Directioneaza 2%
Contact
Manastiri / Biserici
Orasul Suceava
optiuni

 

  GHID TURISTIC AL BUCOVINEI


Bucovina intr-un posibil circuit turistic

Istoria acestui tinut porneste de pe timpul dacilor, insa la jumatatea secolului al XIV-lea Bogdan voievod este recunoscut “intemeietor si legiuitor al tarii”. In 1775 devine parte a Imperiului Austro-Ungar in a carui componenta ramane pana in 1918 cand a avut loc marea unire. Numele de Bucovina i-a ramas din perioada ocupatiei imperiului austro-ungar cand i-a fost atribuita denumirea de Tara Fagilor.

Zona este presarata pe toata intinderea ei de manastiri si biserici, cele cu o valoare deosebita fiind construite in timpul domniilor voievozilor Stefan cel Mare si Petru Rares, intre secolele XV-XVI. Aflate in patrimoniul UNESCO si premiate cu “Marul de Aur” in anul 1975 de catre Uniunea Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor din Turism, manastirile cu fresce exterioare si interioare - Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita, Arbore - constituie principala atractie turistica pentru aceasta zona.

Majoritatea agentiilor de turism promoveaza un circuit care cuprinde strict vizitarea manastirilor pictate. Nu contesta nimeni valoarea deosebita pe care o au dar Bucovina are mai multe de oferit celui aflat aici.

Ca traseu, odata ajunsi in Suceava, v-as putea recomanda: Suceava – Radauti – Marginea – Sucevita – Pasul Ciumârna – Moldovita – Câmpulung Moldovenesc – Vama – Voronet – Gura Humorului – Cacica – Suceava, care se poate realiza intre 2 si 8 zile, sau chiar o zi. Totul depinde de marimea, varsta si preferintele grupului.

Aflat in Suceava nu poti sa nu vizitezi cetatea de scaun (ridicata de Petru Musat I la sf sec XIV si apoi consolidata de Stefan cel Mare care i-a adus gloria si renumele bine cunoscut in istorie) alaturi de care se afla un muzeu al satului, Biserica Mirauti (fosta mitropolie a Moldovei), Miserica Sf. Ioan cel Nou de la Suceava (unde salasluiesc si moastele sfantului, intr-o frumoasa racla), Biserica Sf. Dumitru (ctitorie a lui Petru Rares, a carei fresca interioara a fost de curand restaurata), si Hanul Domnesc (constructie de la sfarsitul se. XVI; adaposteste colectii de etnografie si arta populara). Daca zabovesti mai mult mai poti vizita Cetatea Zamca, Muzeul de Istorie al Bucovinei, Casa memoriala „Simion Florea Marian”, Planetariul.

 
 

La circa 15 km de Suceava se afla Manastirea Patrauti (ridicata de Stefan cel Mare, altadata manastire de maici, si loc in care erau ingrijiti ostenii raniti in razboiaie) si Manastirea Dragomirna, terminata in anul 1609 fiind cea mai inalta biserica de manastire din tara (42 m).

In drum spre Radauti, oras cu o personalitate aparte in a carui arhitectura si-a pus amprenta dominatia asutriaca, daca te abati de la drum poti vizita Biserica Arbore (ridicata de Luca Arbore – sfetnicul lui Petru Rares in probleme de razboi – monument UNESCO). Ajunsi insa in Radauti fara îndoiala ca principalul obiectiv îl constituie Biserica lui Bogdan Voda , cel mai vechi monument de piatra al Moldovei (mijlocul secolului al XIV-lea). Se mai pot vizita si hipodromul, Parcul zoologic, Muzeul "Tehnicii populare bucovinene.

Se porneste spre Marginea recunoscuta pe plan mondial pentru pastrarea si perpetuarea într-o forma autentica a stravechilor îndeletniciri din epoca bronzului (sec. V - V I ), de confectionare a vaselor de lut, asa numita ceramica neagra.

 

De la Marginea se poposeste la Manastirea Sucevita ( ultima construita dintre cele 5 aflate in patrimoniul UNESCO, fiind si cea mai fortificata dintre acestea), se trece pasul Ciumarna (de unde ai o priveliste minunata a Obcinelor) dupa care se ajunge la manastirea Moldovita (ridicata de Petru Rares in anul 1532, impresioneaza prin scena Asediului Constantinopolului, si in incinta careia se afla si Marul de Aur; la 500 m de o biserica ctitorita de Alexandru cel Bun la 1408 a carei ruine se pot observa si astazi).

 

Cutreierand ai sansa sa gasesti catune de hutuli (etnie de origine slava, stabilita in timpul dominatiei austriece) a caror traditie si indeletniciri au ramas aproape neschimbate, iar daca vrei o plimbare cu mocanita (cea mai veche locomotiva pe linie ingusta din Europa - 1906) o poti face din Moldovita pana la Argel, in lungul vaii Moldovitei.

Din Campulung este imposibil sa nu observi Muntele Rarau care te cheama sa urci la Pietrele Doamnei si sa-ti povesteasca legenda lor. Inainte de toate insa trebuie sa vizitati Muzeul Arta Lemnului, unic in tara, o adevarata enciclopedie a acestei arte de prelucrare a lemnului. Tot in Campulung se pot vizita “Colectia etnografica Ion Gramada” si “Colectia de linguri” a profesorului Ion Tugui, iar daca vreti sa mancati un pastrav gatit in stil bucovinean o puteti face la pastravaria “Lacul de argint”.

 

Iubitorilor de natura le este recomandata o ascensiune pe varful Rarau, care se poate face pe drumul (altadata in bune conditii) ce porneste din localitatea Izvorul Alb (in imediata apropiere a Campulungului) si ajunge pana la Cabana Rarau. Pe drum daca te prinde oboseala te poti odihni la schitul Rarau din a carui gradina se zaresc Pietrele Doamnei a caror legenda va las pe dumneavoastra sa o descoperiti.

Intorsi de pe munte, in drum spre Gura Humorului, ne oprim la Vama, recunoscut centru etnografic al bucovinei, pentru a cunoaste tainele incondeerii oualor in 6 straturi de ceara de la doamna Letitia Orsinschi.

La Gura Humorului, dupa ce am facut o plimbare prin parcul Arinis, si am luat o gustare la stana baciului Costica, putem vizita “Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina” sau sa vizitam Manastirile Voronet si Humorului aflate la 5 km de oras.

 

Manastirea Humorului este prima biserica care are pridvor deschis. Fresca exterioara de aici este cea mai veche decorare de acest fel din tara, avandun rol remarcabil in pastrarea credintei ortodoxe strabune, dar si in mobilizarea credinciosilor acelor timpuri pentru indeplinirea telurilor politice voievodale.

Manastirea Voronet a fost ridicata de Stefan cel Mare in 1488, intre 26 mai si 14 septembrie pe locul unui schit din lemn ridicat de Daniil Sihastrul, si pictata o jumatate de secol mai tarziu din bunavointa Mitropolitului Grigore Rosca. Este renumita in intreaga lume pentru “albastrul de Voronet" considerat de specialisiti a fi unic in lume, si pentru scena Judecatii de Apoi, aflata pe peretele vestic.

 

La Cacica intalnim o biserica catolica construita la inceputul secolului trecut de catre comunitatea polona. Lacasul de cult, de o frumusete deosebita, fost declarat Basilica Minor cu prilejul vizitei Papei Ioan Paul al II –lea, ceea ce o face unica in sud – estul Europei. Inca de la inceputul ocupatiei imperiul austro-ungar si-a pus amprenta asupra acestor locuri construind o mina de extractie a sarii, ce dateaza de la 1791, acum oferita spre vizitare. Sapate in masivul de sare la circa 33 m adancime, se pot vizita capela Sf. Varvara, lacul de saramura, sala de dans folosita in trecut pentru organizarea balurilor, la unul dintre aceste baluri fiind invitat si Regele Carol cand Bucovina inca se afla sub administratia austro-ungara.

In ceea ce priveste cazarea, turistii au de ales de la hoteluri de 4 stele, cum este Best Western Bucovina situat in centrul orasului Gura Humorului, pana pensiuni cochete in mijlocul naturii ce-ti aduc aminte de casa bunicii, cum este Casa Rai situata intr-un loc linistit si pitoresc la marginea padurii din Frasin.

 

Asociatia Geo Turism pune la dispozitie ghid de turism in Bucovina, dar si pentru alte zone ale tarii, pentru ca vacanta dumneavoastra sa fie una completa si lispsita de orice discomfort. Puteti apela cu incredere.

foto (Pedro Palamar)
 
CURSURI GHID DE BUCOVINA CARTI - TURISM
Asociatia Geo-Turism Bucovina in colaborare cu THR Consulting Group - rganizeaza cursuri de perfectionare si formare profesionala in turism...
mai multe

Un ghid virtual pe cat se poate de complet,ce cuprinde zonele de interes turistic din Bucovina si informatiile utile turistilor, de la pensiuni...
mai multe
AGTB isi propune sa vina in sprijinul elevilor, studentilor, profesorilor, cercetatorilor si oricaror altor persoane interesate cu materiale ..
mai multe
Asociatia Geo-Turism Bucovina
© 2005 - All rights reserved